Utisci korisnika

Zaista sam prijatno iznenađena vašom brigom za korisnike, i zahvaljujem vam se na maksimalnoj podršci. Što se tiče vaših usluga sve je jasno, ja se uvijek vraćam i nastaviću…

Hvala Vam na podršci i moram Vam priznati da ste jako ljubazni. Milan Đelić, Valjevo


Kompletna lista utisaka

Testiranje online

Arhitektura računara

Za one koji žele da znaju više.

Windows OS

Ovo bi svakako trebalo da probate.

Odnosi s javnošću

Koliko znate PR?

Pogledajte još neke od testova

Newsletter

Ukoliko želite da Vas redovno obaveštavamo o novostima sa Link eLearning sajta prijavite se na našu newsletter listu.

Ime:

Prezime:

Email:


Anketa

Arhiva anketa

BAZA ZNANJA


Kurs: -- Kroki crtanje

Modul: Primena krokija

Autor: Test Instruktor

Naziv jedinice: Primena krokia u likovnoj umetnosti


Materijali vezani uz ovu lekciju:

- Primena krokia u likovnoj umetnosti (PDF dokument) 

Likovna umetnost je starija od primenjene umetnosti, i kroki se najpre vezuje za nju, pre nego što je svoju upotrebu našao u primenjenim umetnostima i arhitekturi i ostalim sličnim oblastima.

 Dok u primenjenim umetnostima kroki služi kao vrsta prezentacije, u likovnoj umetnosti kroki služi kao vežba i analiza ili može da egzistira i sam kao umetničko delo.

Kroki kao vid analize budućeg dela ima primenu i u slikarstvu i u vajarstvu, pogotovu ako su u pitanju velike kompozicije gde se mora studiozno razraditi svaki detalj. Još kod renesansnih slikara nalazimo brze crteže za koje se kasnije utvrdilo da su delovi slika. Na tim crtežima ponaosob se razrađuju delovi zamišljene kompozicije, npr. ako delo sadrži više likova, svaki lik će se ponaosob obraditi u kratkim crtama gde će akcenat biti dat na izraz lica ili položaj tela.

U vajarstvu, kao i u slikarstvu, kroki takođe ima bitnu ulogu pri analizi budućeg dela. Pošto je vajarstvo umetnost koja seže u tri dimenzije, da bi vajar mogao da napravi to što je zamislio vajar mora da nacrta mnogo crteža (krokija) koji će objasniti delo gledano iz više uglova na osnovu kojih će imati sliku o tome kako bi ta skulptura trebalo da izgleda u prostoru.

Kao što je u samom uvodu u kurs krokija pomenuto, kroki je jako dobra i jako bitna vežba ruke umetnika.

 

U likovnoj umetnosti kroki ima najveći stepen slobode i najviše može da se približi apstrakciji. Kao i u drugim segmentima umetnosti, tako i u krokiju možemo da razlikujemo različite pravce - ekspresivni, realistični, apstraktni...


Smatrate da je ova lekcija korisna?  Preporučite je. Broj preporuka:10


Molimo Vas unesite svoje podatke i dobićete pristup besplatnim lekcijama.

Ime: 
Prezime: 
Email: